Nejdražší houbou na světě je lanýž. Dá se najít i bez pomoci prasat a roste taky u nás?

25. leden 2023

Skrývá se pod zemí, nejlépe ho vyhledají vycvičené bachyně nebo psi a jde o skutečnou delikatesu. Narazíte na něj i v našich lesích? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Lanýž je celkem nevzhledná houba, ale i tak je nejdražší na světě. Konkrétně lanýž bílý. I ostatní druhy lanýže jsou ceněné. Je to totiž velká pochoutka. 

Lanýž je zvláštní tím, že roste 15 až 40 centimetrů pod zemí. Běžný houbař ho tedy jen tak nenajde. Lidem proto pomáhají psi, kteří houbu najdou po čichu. Ještě lepší jsou na to ale speciálně vycvičená prasata.

Čtěte také

Ta se však často nechtějí nalezeného pokladu vzdát a sežerou ho. Proto se dnes častěji využívají právě psi. Existují experti, kteří žádné zvíře k hledání lanýžů nepotřebují. Řídí se svým čichem a sledují přítomnost malých lanýžových mušek

Lanýže, kterým se také říká černé nebo bílé zlato a diamanty kuchyně, se dají i pěstovat na farmách Je to ale náročný proces a labužníci tvrdí, že nejlépe chutná volně rostoucí lanýž. Některé druhy rostou i u nás, jsou ale chráněné a sbírat se nesmí. Takže smůla... :-)

Jak lanýž chutná a k čemu všemu se používá? U kterých stromů nejčastěji roste? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související