O kolik centimetrů vyroste hříbek za jeden den a kolik kilo hub ročně nasbíráme?

27. duben 2022

Chodíte rádi na houby? Víte, že některé dokážou světélkovat? A která houba je nejjedovatější nebo nejsmrdutější? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

V České republice je houbaření skoro národní „sport“. Podle statistik u nás každá domácnost ročně nasbírá zhruba 6 kilogramů hub. Je to bezvadný relax.

Zároveň bychom si ale měli z lesa brát jen tolik, kolik dokážeme spotřebovat. A to i přes to, že houby dokážou růst opravdu rychle – hříbek i 5 centimetrů za 24 hodin. Není to ale soutěž a než bychom je pak vyhazovali, je lepší je v lese nechat pro zvířátka.

Rekordmani světa hub

  • Nejdražšími houbami na světě jsou lanýže bílé. Kilogram této houby stojí přes 100 000 korun. 
  • Největší houbou v České republice je vatovec obrovský, kterému se říká také pýchavka obrovská. V průměru může měřit i přes 1 metr a vážit kolem 4 kilogramů.
  • Titul nejsmrdutější houby by asi vyhrála hadovka smrdutá, dospělá plodnice je pokrytá slizem a láká na sebe hmyz.
  • Nejjedovatější houbou u Česku je pak muchomůrka zelená.

Víc zajímavostí o houbách vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související