Nelétavý pták kivi žije i 50 let. Čím jsou jedinečná jeho vejce?

15. únor 2024

Zvláštní pták je jedním ze symbolů Nového Zélandu. Nikde jinde totiž nežije. Jak zní jeho volání? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

I když nelétá, je to pták. A v mnoha ohledech je jedinečný. Jako jediný ze všech ptáků má nozdry na konci zobáku. Díky tomu může vyčmuchat potravu v zemi.

Vejce ptáka kivi je nezvykle velké

Jeho hnědošedé peří připomíná spíše srst, na dotek je velmi příjemné. Největší ptačí vejce klade pštros, ale pokud budeme vejce posuzovat v poměru k velikosti těla, je rekordmanem právě kivi. Pro představu: Kivi je velký zhruba jako slepice, ale jeho vejce je šestkrát větší než to slepičí.

Kde se vzalo jeho jméno? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související