Není skořice jako skořice. Z čeho se vyrábí ta pravá a nepochutnáváte si na náhražkách?

15. květen 2024

Odkud pochází pravá skořice a v čem se liší od ostatních druhů? Jak se vlastně skořice sklízí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Víte jak se pěstuje skořice? Je to voňavá kůra tropických stromů skořicovníků. Tohle koření znali už staověké civilizace. Cenili si ho i jako léku. My si na skořici pochutnáváme hlavně v dezertech. Koupit si ji můžete namletou ve formě jemného prášku, nebo v celku v podobě tvrdých podlouhlých ruliček.

Kdyby šlo obrázek cítit... :-) Skořicové rolky miluje snad každý

Na trhu se můžete setkat se čtyřmi druhy skořice. Za tu pravou se ale považuje jen skořice cejlonská. Ta pochází z ostrova Srí Lanka. Na rozdíl od ostatních druhů (v českých obchodech se prodává hlavně čínská skořice) obsahuje jen malé nožství látky kumarinu. To je přírodní toxin, který ve větším množství neprospívá našemu zdraví. 

Víc vám o voňavé skořici prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související