Tipy jak zvládnout začátek školního roku a učení

1. září 2024

Jak se naučit učit? Jak na začátku školního roku porozumět všemu, co vás ve škole budou učit? Jaké vychytávky pomohou zvládnout učivo na jedničku? Poradí vám pedagožka Martina Vrbická. Moderuje Jitka Slezáková. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Podle Martiny při učení hrají nejdůležitější roli naše smysly zrak a sluch. Mozek totiž funguje hlavně na principu obrázků. Uslyšíme nějaké slovo a hned si představíme obrázek toho, co zastupuje. Průšvih je, když na nás učitelé a učebnice promlouvají slovy, která nám nic neříkají a nic si pod nimi neumíme představit.

Pedagožka Martina Vrbická

Víte třeba, co znamená vyjmenované slovo pýr, které najdete ve vyjmenovaných slovech? „Problém nastává, když se dítě bude učit vyjmenovaná slova a skočí mu tam nějaký pýr. Tak to dítě má v hlavě tmu a v tu chvíli to nedává smysl. A bohužel takových slov je mezi vyjmenovanými slovy možná víc než polovina,“ říká pedagožka.

Co s tím? Je důležité to nenechat být, a to slovo si třeba vyhledat na internetu. Jakmile budeme vědět, že pýr znamená plevel a budeme vědět, jak vypadá, bude se nám daleko lépe pamatovat.

Jak se chová žák „drtič“ nebo „zdrhač“? Jak mohou při učení pomáhat myšlenkové mapya mnemotechnické pomůcky? I to vám vysvětlí pedagožka Martina, když si poslechnete rozhovor. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související