Podivné prase s kly miluje bláto. Kde žije babirusa?

25. květen 2023

Používá své zakroucené kly v boji? Proč má tak zvláštní jméno? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Babirusa se podobá českému vepři, pochází z indonéských ostrovů, kde obývá tropické pralesy a bažiny. Má šedou a většinou lysou kůži, dlouhé nožky a úzký rypák. Zajímavé jsou ale na babiruse hlavně její kly. U samců jsou výrazné a stáčí se do spirály. Mohou být dlouhé až 30 centimetrů a jsou taky dost křehké. Když spolu samci bojují, většinou se přetlačují předními končetinami a na kly si dávají pozor.

Babirusa má tělo stále obalené vrstvičkou bláta, v kterém se ráda válí. Suché bláto chrání její kůži před bodajícím hmyzem a sluncem. Babirusy jsou zdatné a rychlé běžkyně a žijí v menších rodinných skupinkách, ty se ale skládají jen ze samic a mláďat, samci jsou samotáři.

Hlasujte pro Zvídavce 
do 5. června 2023 se hlasuje v Anketě podcast roku. Udělejte Evě Sinkovičové radost a podpořte ji. Jak na to?

Chci podpořit Zvídavce >>

Kde se vzal jejich název a co znamená? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související