Polovina dětí má zkušenost s urážkami kvůli vzhledu. Mohou motivovat i ublížit, odhalil výzkum

22. červen 2022

Brejloune! Špeku! Už jste někdy slyšeli takové přezdívky? Body shaming může často začít jako hloupý vtip. Co všechno o něm prozradí výsledky výzkumu mezi dětmi?

Petr Ševčík se rozhodl vypátrat, co je to body shaming a kolik českých dětí se s ním setkalo. Vyzpovídal proto Kamila Kopeckého z Univerzity Palackého, která spolu se společností O2 na tohle téma udělala mezi dětmi výzkum.

Čtěte také

Kritika ano, urážky ne

Není nic špatného na tom, když jsme k sobě trošku kritičtí a řekneme si, že třeba potřebujeme nabrat svaly nebo trošku zhubnout. Nevadí ani, když nám kamarád řekne: „Pojď si zaběhat.“

Je totiž rozdíl mezi kritikou a urážkami. Pokud se nám někdo kvůli tomu, jak vypadáme, vysmívá nebo nás uráží, už to problém je. Je to body shaming. Někdy to může odstartovat jako vtip hloupou přezdívkou, kterou pak začnou všichni používat.

Výzkum mezi dětmi odhalil, že:

  • jedna třetina českých dětí zažila v online prostředí posměšky kvůli svému vzhledu. V reálném světě s tím pak má zkušenost více než polovina dětí.
  • jen osm procent dětí přiznalo že by se někomu posmívalo v online prostředí. Třináct procent dětí připustilo, že by se někomu posmívalo ve skutečném nevirtuálním světě.
  • Některé děti začaly pod vlivem body shamingu sportovat. Jiné ale utíkají před problémem například k počítačovým hrám nebo nevhodně omezují jídlo.

„Děti tedy samy sebe nepovažují za hatery, za někoho, kdo by šířil nenávist,“ shrnuje výsledky Kamil. Často netuší, jak může například nějaká posměšná přezdívka ublížit. Základ řešení body shamingu je někomu se svěřit. Pomoc hledejte u lidí, kterým věříte.

Proč je body shaming rozšířený hlavně ve školních skupinách? Poslechněte si celý rozhovor v audiu. Pokud vás zajímá, jak řešit další problémy na internetu, koukněte k nám na web nebo na stránky projektu Bezpečněvsiti.cz

Co je to body shaming?

Tohle označení vzniklo z anglických slov body (tělo) a shaming (ostuda, hanba). Říká se tak urážkám, nadávkám a posměškům na něčí vzhled.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související