Pouštní pavouk se stal inspirací pro roboty. Proč?

17. srpen 2023

Může se podle pavouka sestrojit robot? Kde najdete pavouka, který při opravdu rychlém úprku před predátorem metá salta? A co je na něm ještě zajímavého? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

V marocké poušti byl objeven pavouk, který dokáže metat přemety. Dosud neznámý pavouk získal jméno maloočka Rechenbergova, podle vědce, který ho našel. Tento druh pavouka je přes den ukryt ve zvláštní stavbě, kterou si tká v písku.

Přemety používá k úniku před predátory a stojí ho hodně energie. Pokud by metal salta příliš často, uhyne. Pavouček měří dva centimetry a za vteřinu díky přemetům překoná stonásobek své délky.

Maloočka Rechenbergova je zajímavý pavouček

Díky svým saltům se navíc stal vinspirací pro inženýry. Ti zkonstruovali robota, který napodobuje specifické pohyby tohoto pavouka. Robot byl nazván Tabbot a v budoucnu by měl být využit v zemědělství, na mořském dně nebo třeba ve vesmíru.

To nejsou zdaleka všechny zajímavosti o maloočce Rechenbergově. Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související