Proč hořící dřevo praská? Které je nejhlučnější?

19. červenec 2023

Jak vzniká zvuk praskajícího dřeva? Jaké dřevo praská nejvíc a jak dlouho by se mělo dřevo nechat vysušit, než ho použijete k rozdělání ohně? Nastražte uši a vše se dozvíte. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Čím to je, že některé druhy dřeva v ohništi praskají více než jiné? Například polínka z jedle a borovice vám vytvoří přímo praskavý koncert. Jde totiž o měkké dřevo. Čím více vody a mízy dřevo obsahuje, tím je oheň hlučnější.

Měkké dřevo ale rychle vyhoří, proto je výhodné ho používat hlavně při rozhoření, ale později přihazovat spíše polínka tvrdšího dřeva jako je javor, dub nebo třeba jasan, aby nám vzniklý oheň dopřál dlouhotrvající teplo a světlo.

A co způsobuje, že oheň praská? Může za to voda a celulóza obsažená ve dřevě. Při zahřívání se mění na plyn, který se roztahuje a způsobuje otevírání kapes zachycené páry ve dřevě. A to jsou právě ty malé výbuchy, u kterých se nám tak pěkně relaxuje. Podrobněji vám to vysvětlí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související