Proč je kůrovec nebezpečný pro les a dá se s ním bojovat?

26. květen 2023

Kolik druhů kůrovců existuje? Proč jsou tak obávání a jak rychle se množí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

O kůrovci už nejspíš slyšel každý z vás. Existuje mnoho druhů těchto malých broučků, u nás se většinou mluví o lýkožroutu smrkovém, severském a lesklém. Ti v našich lesech v posledních letech páchají velké škody na stromech, protože jsou přemnožení. 

Výhledy z Markovice bohužel otevřel kůrovec

Pokud se nepřemnoží, je lýkožrout pro les důležitý. Pomáhá mu zbavit se starých a nemocných stromů. Když ale začne napadat i zdravé stromy, je to problém. Tvoří v nich chodbičky a strom zahubí. V teplých letech se narodí i tři generace kůrovců za rok.

Hlasujte pro Zvídavce 
do 5. června 2023 se hlasuje v Anketě podcast roku. Udělejte Evě Sinkovičové radost a podpořte ji. Jak na to?

Chci podpořit Zvídavce >>

Jak se stromy proti kůrovcům brání? Které stromy napadá lýkožrout nejčastěji a jak mezi sebou tihle brouci komunikují? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související