Proč je na poušti ve dne horko a v noci tam mrzne?

13. říjen 2021

Na Sahaře vystoupají teploty přes den i na 40 stupňů, v noci je pak pár stupňů pod nulou. Jak je to možné? A jak zvládají tyhle extrémní změny zvířata?

Na vyprahlé Saharské poušti dosahují denní teploty v průměru klidně k 40 stupňům a v noci se naopak pohybují běžně pár stupňů pod nulou. Divné, co? Může za to písek, málo vegetace a nedostatek vlhkosti. 

Písek příliš nezadržuje teplo, sluneční paprsky tedy proniknou do vrchních zrnek a teplo se hned zase uvolní do vzduchu. Během dne tak dochází k přehřívání vzduchu a vysokým teplotám. Když ale přestane svítit slunce, veškeré teplo z písku rychle vyprchá a vše se ochladí. Jak se s tím vypořádávají obyvatelé pouště?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související