Proč má někdo spoustu pih a někdo skoro žádné?

5. leden 2023

Jak vznikají pihy? Co to vlatně je piha a jak se liší od znaménka? Proč mají občas starší lidé pih více a existuje novorozenec s pihami? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Pihy jsou pigmentové skvrny na kůži. Jejich barva, velikost i počet pak závisí na tom, kolik má daný jedinec melaninu, což je hnědé pigmentové barvivo. Počet pih je částečně ovlivněn taky geneticky.

Velkou roli hraje i náš fototyp, tedy intenzita pigmentace, barva vlasů a očí. Nejvíce pih mají zrzaví lidé. Zásadní ale je i to, jak moc jsme vystaveni UV záření – čím víc jsme na slunci, tím více pih vzniká nebo jsou výraznější. Proto se pihy taky nejvíc objevují na místech, které často vystavujeme světlu. Například tedy na obličeji.

S pihami se nikdo nerodí. Objeví se až v průběhu života. A jaký je rozdíl mezi pihou a znaménkem? Piha bývá drobnější, plochá a hladká. Znaménka mají tmavší barvu a častěji bývají hrubší na dotek a vystouplá.

Proč se musíme pihy i znaménka chránit opalovacím krémem a nechat kontrolovat lékařem? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení, co jsme všechno o tématu, které nám navrhli sourozenci Dominik a Terezka, zjistili.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související