Proč máme pupík, kolik lidí ho má vystouplý a proč se v něm tvoří žmolky?

16. říjen 2023

Jak vzniká pupík? Co je to pupeční žmolek? A proč si pupík musíme pravidelně čistit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Pupík je vlastně jizva, která nám na břiše zůstane po odstranění pupeční šňůry těsně po porodu. Když je miminko ještě v břiše matky, pomocí pupeční šňůry získává výživu a krev.

Základní vzhled lidských pupíků je dvojí – může být vystouplý nebo zapadlý. Záleží na tom, jak se po porodu zaváže pahýlek po pupeční šňůře a taky na tom, jak se vše zahojí. Zapadlý pupík má zhruba 90 procent lidí, vystouplý pak těch zbylých 10 procent. 

Lidský pupík ukrývá řadu tajemství. Je zde mnoho nervových zakončení, ale také bakterií. Kromě nich tam žijí i houby, plísně, viry a další živé organismy. Je proto důležité si pupík čistit. Vznikají v něm také žmolky. A častěji se tak děje u mužů. Jak to?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související