Proč říháme a v jakých kulturách je krkání pochvalou?
Říhání je doprovázeno typickým zvukem, který určitě znáte. Na veřejnosti se mu snažíme vyhýbat. To ale neplatí všude.
Říhání se odborně nazývá eruktace (lidově mu říkáme krkání). Je to zpětné vypuzování vzduchu ze žaludku přes dutinu ústní. Zvuk, který při tom vydáváme, vzniká rozkmitáním horního jícnového svěrače. Nejčastěji říháme, když spolykáme velké množství vzduchu, které vede k nafouknutí a roztažení žaludku. Smyslem říhnutí je tedy snížit tlak v žaludku.
Když se vám to stane na veřejnosti, nespíš se po vás lidé vyčítavě podívají, možná vás i někdo napomene, že se to nemá. V Číně nebo v Indii je ale hlasité říhnutí po jídle považováno za vyjádření úcty kuchaři. Bere se to zkrátka jako pochvala, která ukazuje, že strávníkovi chutnalo.
Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.
Související
-
Proč prdy smrdí a kolikrát denně je vypouštíme?
Lepší jeden prd než deset doktorů. Je tohle přísloví pravdivé? Jak se upouštění plynů odborně říká a kolikrát za den si průměrně prdneme?
-
V rychlosti mu nemůže konkurovat ani orkán. K čemu potřebujeme kýchání?
Víte, jakou rychlostí kýcháte? Poslechněte si, co se při tom v těle děje.