Proč svíčka hoří? Jak to funguje a proč někdy čoudí?

13. červen 2022

Když vypnou elektriku a nemáte po ruce baterku nebo telefon, zachrání vás svíčka. Lidé ji zapalují i jen tak, aby si vykouzlili příjemnou atmosféru.  Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Jako zdroj světla se používají už od starověku. Svíčky mohou mít nejrůznější tvary, vždy se ale skládají z těla, knotu a někdy i kalíšku. Na výrobu těla svíčky se používá včelí vosk nebo parafín, svíčkový gel, lůj a další druhy vosků. Knot je pak obvykle vyroben z rostlinného textilního materiálu, který je hořlavý.

A jak tedy svíčka funguje? Knot saje hořlavý materiál z jejího těla, které se teplem plamene taví. Na povrchu knotu se pak hořlavina odpařuje a hoří. Postupně se tělo spotřebovává a svíčka se zmenšuje. Dnešní knoty se během hoření kroutí do kraje plamene a uhoří, dříve se ale zbytky knotu musely odstřihovat.

Některé svíčky občas blikají, nehoří úplně čistě a čoudí. Čím to je? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení! Pamatujte ale na to, že svíčka umí být i nebezpečná, nesmí zůstat nikdy bez dozoru a neměly by ji zapalovat malé děti.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související