Jak a z čeho se vyrábí sklo? Víte, odkdy ho lidstvo používá?

10. červen 2022

České sklo je známé po celém světě. Kdy se u nás začalo vyrábět? A víte, proč jsou chutnější potraviny ze skla než z plastu? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Přesný okamžik, kdy člověk poprvé vyrobil sklo, nikdy nezjistíme. Bylo to totiž tak dávno, že to není jak prokázat. Víme ale jistě, že sklo používali už před 5 000 lety například ve starověkém Egyptě a Mezopotámii. Archeologové našli různé skleněné korálky.

Sklo se taví při vysokých teplotách ve sklářských pecích

Později lidé přišli i na to, jak sklo foukat, a vyrábět z něj tak nádoby. Daleko později, za dob Karla IV. se u nás začaly budovat celé sklárny a za císaře Rudolfa II. v 17. století vznikl slavný český křišťál.

Výroba skla probíhá ve čtyřech krocích:

  1. Příprava směsi (takzvaného kmenu). Ten se vyrábí z několika surovin – základní složkou skla jsou sklářské písky, které obsahují oxid křemičitý.
  2. Tavení ve sklářské peci při vysokých teplotách kolem 1400–1600 stupňů celsia.
  3. Tvarování. Při tavení se sklovina se stává kapalnou a tvaruje se litím, tažením, foukáním nebo lisováním.
  4. Chlazení. Při tomto kroku sklo ztuhne a zpevní se. Pak už se může výrobek dál různě upravovat – třeba brousit nebo pomalovat.

Jaké druhy skla existují? A proč je sklo skvělý materiál na uchovávání potravin? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související