Pryskyřice a vosk. Co lidé používali před vynálezem moderní žvýkačky?
Žvýkací guma neboli žvýkačka je velmi populární dobrůtkou. Myslíte, že jde o nedávný vynález? Kdepak! Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.
Různé formy žvýkaček zná lidstvo už tisíce let. První žvýkačky byli z tuhých pryskyřic, kaučukového mléka, různých trav, listů a stonků rostlin nebo také z vosku. První moderní žvýkačku vyrobil Thomas Adams z New Yorku v roce 1869. U nás se naplno začaly vyrábět až ve druhé polovině 50. let minulého století
A proč se od pradávna tak vehementně žvýkalo? Některé druhy žvýkaček lehce bělily zuby, všechny typy žvýkaček pak osvěžily dech a pomáhaly při zažívacích potížích. Žvýkání navíc zvyšuje soustředěnost.
Víc vám o žvýkačkách prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!
Čtěte také
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.
Související
-
Bojíte se zubaře? Buďte rádi, že nežijete v minulosti. Jak se pečovalo o chrup a proč se zuby kazí?
Až si poslechnete, jak se o zuby pečovalo ve středověku, budete ještě rádi za naše moderní zubaře.
-
Colu poprvé namíchal lékárník. Proti jakým neduhům měla pomáhat?
Tento sladký šumivý nápoj už někdy ochutnal snad každý. Jeho historie je zajímavá a recept přísně tajný.
-
Podcast Zvídavec zná odpověď na každou otázku. NEJ zajímavosti ze světa lidí i zvířat
Eva Sinkovičová odhaluje ve svém podcastu neuvěřitelné zajímavosti, podivnosti a perličky. Proč prdy smrdí? Kolik času za život prospíme a proč má velbloud hrby?