Až třetina potravin se vyhodí. Kolik kilo jídla to dělá na jednoho Evropana?

28. listopad 2022

Jak bojovat s plýtváním jídla? Kolik lidí by se najedlo, kdyby se všechny vyhozené potraviny zachránily? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Představte si, že jedna třetina jídla vyprodukovaného na celém světě se vyhodí nebo znehodnotí. Kdyby se tyhle potraviny zachránily, najedly by se z nich asi 3 miliardy lidí.

Na planetě přitom trpí skoro 800 milionů lidí podvýživou a nemají co jíst. Kdyby se jim přebývající jídlo dalo nějak dopravit, bylo by to skvělé, ale bohužel to prakticky skoro nejde provést. Neplýtvají jen jednotlivci v domácnostech, ale i velké firmy a výrobci jídla.

V Evropě připadá na jednoho člověka zhruba 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. To je celkem dost, nezdá se vám? Navíc nejde jen o to, že zmizí potraviny, na kterých si mohl někdo pochutnat. Plýtvání jídlem totiž ovlivňuje i životní prostředí. Jak to?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec, který připravila spolu s projektem Recyklohraní. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související