Průměrný Čech sní za rok 10 kg cibule. Proč slzíme při jejím krájení a jak tomu zabránit?
Cibule čerpá z půdy sirné složky. Při krájení dojde k narušení jejích buněk a běžně oddělené látky spolu začnou reagovat. Jak bojovat proti slzám při krájení?
Cibule se vylučováním štiplavých látek, které nás rozbrečí, vlastně brání. Chrání ji to před škůdci, tedy před mikroby a živočichy. Jedním z těch živočichů jsme vlastně i my, protože ji rádi jíme. Průměrný Čech spořádá až deset kilo téhle zeleniny ročně!
Jak tedy cibuli nakrájet bez pálení očí? Můžete vyzkoušet v potapěčské brýle, nebo při krájení žvýkat chleba. Pomáhý prý i studená voda. Jak tyhle triky fungují?
To vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!
Čtěte také
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.
Související
-
Je čokoláda zdravá, nebo byste se jí měli vyhnout? Jak si správně vybrat
To je zapeklitá otázka. Některé druhy čokolády rozhodně zdravé nejsou. Ale není čokoláda jako čokoláda. Poradíme, jak si vybrat tu nejlepší.
-
Kolik kostí má člověk a která je největší?
Znáte své kosti? Víte, jakou část naší hmotnosti tvoří lidská kostra? Kolik je v kostře dospělého člověka vápníku a k čemu všemu nám kosti vlastně slouží?