Průměrný Čech sní za rok 10 kg cibule. Proč slzíme při jejím krájení a jak tomu zabránit?

16. srpen 2022

Cibule čerpá z půdy sirné složky. Při krájení dojde k narušení jejích buněk a běžně oddělené látky spolu začnou reagovat. Jak bojovat proti slzám při krájení? 

Cibule se vylučováním štiplavých látek, které nás rozbrečí, vlastně brání. Chrání ji to před škůdci, tedy před mikroby a živočichy. Jedním z těch živočichů jsme vlastně i my, protože ji rádi jíme. Průměrný Čech spořádá až deset kilo téhle zeleniny ročně!

Jak tedy cibuli nakrájet bez pálení očí? Můžete vyzkoušet v potapěčské brýle, nebo při krájení žvýkat chleba. Pomáhý prý i studená voda. Jak tyhle triky fungují?

To vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související