Ropuchy mají dobrou paměť. V ČR žijí tři druhy, naučte se je rozeznat

18. září 2023

Které tři druhy ropuch můžete potkat v České republice? Podle čeho se zbarvují? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl zoolog Karel Kerouš. Spolu s moderátorkou a zvířecí agentkou Veronikou Hájkovou zavítali do světa žab i ropuch a zkoumali příběh dobrodružného obojživelníka, který se o prázdninách ubytoval v moderátorčině holince.

Zabarvení ropuch

V České republice se vyskytují tři druhy ropuch. Ropucha obecná (ta je nejběžnější), ropucha zelená a ropucha krátkonohá, která je nejvzácnější. Stavbou těla jsou si všechny ropuchy podobné, liší se zabarvením. Ropucha obecná je zabarvená dohněda, ropucha zelená se pyšní zelenobílou barvou a ropucha krátkonohá je nazelenalá. poslední jmenovanou lze od předchozích dvou rozlišit především podle světlé zelenožluté čáry na hřbetě.

Ropucha obecná (vlevo nahoře), zelená (vpravo nahoře) a krátkonohá s typickým žlutým pruhem na zádech (dole vlevo i vpravo)

Barvou se tak přizpůsobili prostředí, ve kterém žijí. „Když ten jedinec bude žít v listnatém lese, který je světlý, tak má takovou světlejší barvu,“ popisuje zoolog. Naopak tmavě hnědá ropucha bude žít v lese jehličnatém. Zabarvení ropuchy se může dokonce měnit i v době páření, kdy kresbu na těle úplně ztrácí.

Útočištěm se stala holinka

Čtěte také

Moderátorka Veronika Hájková se o prázdninách setkala s ropuchou obecnou netradičním způsobem. Našla ji přímo ve své holínce, a to několik dní po sobě. „Holínka je vlastně úkrytem a myslím si, že ten ropušáček si našel krásné, bezpečné místo pro přebývání,“ říká Karel Kerouš.

Ropuchy mají úžasnou paměť. Právě to může být důvod, proč jednu Veronika nacházela pár dní po sobě na tom samém místě. Vliv na hledání úkrytu má vlhkost vzduchu, srážky i vysoké teploty. „I plazi byli zoufalí z toho vedra a navštěvovali třeba lidské příbytky, které jsou chladivější a snažili se přežít to nevlídné období v lidském sídle,“ vysvětluje zoolog.

Pokud se chcete dozvědět, kde se schovávají ropuchy, když zrovna neobývají holinku naší moderátorky, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva , kpe
Spustit audio

Související