Roste i 1000 let a má prý zázračné vlastnosti. Proč je lípa českým národním stromem?

6. září 2023

Které další stromy jsou těmi národními? Proč lípu obdivovali už naši předkové? Na které státní symboly se dostala? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Slované uctívali lípu už dávno. Národní stromem se pak oficiálně stala v roce 1848, na Všeslovanském sjezdu v Praze. Měla představovat protiváhu dubu, což byl symbol německého národa.

Lípy jsou oblíbené stromy pro aleje – lemují cesty a chrání je před větrem a sluncem

Mohutný a dlouhověký strom se od dávných dob vysazoval u lidských obydlí a věřilo se, že do stavení pak neudeří blesk. Lípa je krásná, léčí a přisuzovaly se jí téměř zázračné vlasnosti. Sázela se i po narození prvního dítěte nebo při svatbách, lidé ji vnímali jako symbol ochrany, pomoci a lásky.

Květy lípy mají léčivé vlastnosti. Dá se z nich připravit například čaj

Čtěte také

Lípu můžeme najít hned na dvou našich státních symbolech: na standartě prezidenta a na státní pečeti. Vyobrazena je i na vojenských uniformách a bankovkách. 

Původní jsou v naší krajině dva druhy: lípa velkolistá a lípa malolistá neboli srdčitá. Lípa srdčitá se dožívá v porostech kolem 150 let a samostatně i 400 let a více. Velkolisté lípy se pak v porostech dožívají 200 let a samostatně klidně i 1000 let!

Jaké stromy uctívají v jiných zemích? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související