Tlustohlavec je údajně nejošklivější ryba na světě. Proč se po vytažení z vody změní v obludu?

12. leden 2023

Proč se po ulovení změní na odpornou hroudu? A kde byste vůbec tlustohlavce, o kterých toho věda stále mnoho neví, našli? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Občas je označován za jednu z nejošklivějších ryb na světě. Tlustohlavec obývá pobřeží Austrálie, Tasmánie a Nového Zélandu. Žije ve velkých hloubkách mezi 800 až 1500 metry, kde je mnohonásobně vyšší tlak než u hladiny.

Nemá plovací plynový měchýř, který jiným rybám pomáhá vznášet se ve vodě. Nemá ani skutečnou kostru, jen měkké chrupavky. Jeho tělo je tedy převážně tvořeno rosolovitou hmotou. Tlak v hlubinách moře ho v podstatě drží pohromadě. Pokud ho tedy někdo uloví a vytáhne z vody, tlustohlavec hned zemře a změní tvar těla. Z normální šedé ryby se stane rozteklá růžová hmota připomínající strašidelný obličej.

Čím se živí a co o něm vědci ne/vědí? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související