Trápí vás křeče? Dá se jich zbavit?

21. leden 2022

Svalová křeč je mimovolní prudký stah svalů doprovázený silnou bolestí. Můžeme se jí vyhnout, nebo se jí alespoň rychle zbavit?

Křeče jsou pěkně nepříjemné. Dokážou být i nebezpečné. Zejména takzvané křeče celkové. Ty postihují hned několik skupin svalů například při epileptickém záchvatu. Mnohem běžnější jsou ale křeče místní, které se týkají jen konkrétního svalu. I když bolí, samy rychle odezní. Pomáhá protažení a nahřátí.

Za křeč většinou může nedostatečné krevní zásobení pracujícího svalu nebo porucha odplavování odpadních látek, které při svalové práci vznikají. Křeče se nejčastěji dostaví při nadměrné námaze a přetížení svalu. Vyvolá je také nedostatek minerálů, vody nebo vitamínů D, E a B.

Předejít jim můžeme, pokud budeme přijímat dostatek minerálů a vitamínů a dostatečně pít. Dlouhodobé křeče ale mohou ukazovat i na nějakou nemoc, takže pokud nemizí, měli byste to někomu říct a zajít za doktorem.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související