Proč listy stromů na podzim mění barvu?

20. listopad 2023

Jak strom pozná, že se mění roční období? Co způsobuje změnu barvy listů? A proč by se mělo spíše říkat, že se listy odzeleňují? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Zelenou barvu na listech stromů způsobuje barvivo chlorofyl. Zachycuje sluneční energii a díky fotosyntéze vytváří látky důležité pro stavbu rostliny. Když však přijde podzim a slunečního svitu začne být méně, fotosyntéza se utlumí. Chlorofyl se začne rozkládat a tím uvolní místo pro žlutá, oranžová a červená barviva, která se v listu také nacházejí. Jsou to žluté karotenoidy a červené antokyany.

Přesnější by tedy bylo říci, že se listy "odzeleňují", než že se zbarvují. Výsledná barva každého listu záleží na tom, které barvivo v něm nakonec převládne. To, jak sytě budou listy zbarvené, ovlivňuje počasí. Pokud je na podzim hodně slunečno a nemrzne, barvy jsou výraznější. Jak to?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související