Jak dlouho člověk vydrží nespat a jak nedostatek spánku škodí?

20. prosinec 2021

Co se stane, pokud člověk spí kratší dobu, než by měl? Může to ovlivnit jeho zdraví? A existují nějaké rekordy v nespaní? 

Nejvíce spánku potřebují novorozenci a kojenci. Ti spí 14 až 17 hodin denně. Většina dospělých pak v řísi snů tráví 6 až 9 hodin denně. Když ale člověk nespí dostatečně, nebo dokonce vůbec, může se dostavit takzvaná spánková deprivace. Ta vede k obezitě, zdravotním problémům a v extrémní formě až k halucinacím, výpadkům paměti a dalším šíleným věcem. 

Snahy překonat v rekord v délce beze spánku jsou nebezpečné, a proto se již oficiálně neprovozují. Při jednom pokusu ale kdysi sedmnáctiletý chlapec Randy vydržel nespat jedenáct dní, celkem tedy neuvěřitelných 264 hodin! Pak ale odborníci raději pokus ukončili.

Měl Randy po ukončení pokusu nějaké problémy? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související