V Africe zbývá už jen 7 000 gepardů, český pár cestovatelů se zapojil do jejich ochrany

14. srpen 2023

Hana a Jaroslav Karlíkovi z České Třebové si v Africe našli domorodé přátele i srdcový projekt. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Jak žijí Masajové? A proč je gepard v Africe ohroženým druhem? I na to se Jitka Slezáková a její hosté zaměřili v Klubu Rádia Junior.

Cestovatelé Hana a Jaroslav Karlíkovi

Jazyk otevírá brány

Cestovatelé Hana a Jaroslav Karlíkovi se zamilovali do Afriky. „Jakmile se vyskytne příležitost jet do Afriky, jedeme. Byli jsme tam už osmkrát,“ popisuje Hana. 

„Základem každého cestování je umět jazyk. Když někam pojedete, naučte se i pár slovíček z té země. To vám otevře brány, úsměv a víceméně všechna vaše přání jsou předem splněna,“ radí cestovatelům.

Gepardi potřebují pomoc

Africká příroda překypuje úchvatnými zvířaty. Najdete tam slony, zebry nebo třeba lvy. Manželé Karlíkovi svou pozornost soustředí na nejrychlejší savce na planetě – gepardy. „V současně době v Africe žije pouze 7 000 gepardů. Někdy začátkem 20. století jich bylo 100 000. Takže to jsou už alarmující čísla, kolik nám těchto úžasných koček zbývá,“ poukazuje na smutnou statistiku Jaroslav.

Masajové jsou známí i svými tanci, při kterých vyskakují do vzduchu

V Africe funguje hned několik programů na záchranu gepardů. „My jsme se rozhodli svou pomoc směrovat do národního parku v Amboseli. Začíná to osvětou místních lidí,“ prozrazuje Hana. Například domorodí pastevci Masajové totiž gepardy často vnímají jako škodnou, která jim zabíjí kozy a ovce a snaží se jich zbavit.

Co dalšího se dá dělat pro záchranu gepardů? Jaké vztahy s místními lidmi Hana s Jaroslavem v Africe mají? Poslechněte si celý rozhovor, který najdete pod obrázkem nahoře v článku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související