V Japonsku uctívaný, jinde vetřelec. Na psíka mývalovitého můžete narazit i u nás

18. duben 2023

V první chvíli se budete možná rozhodovat, jestli se díváte na jezevce nebo mývala. Jaký je a jak se k nám dostal? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Vypadá roztomile, ale není to zas takové zlatíčko. Tahle šelma z čeledi psovitých pochází z východní Asie, ale vyskytuje se už i na českém území. Lidé ho chovali  pro kožešinu, a tak se často rozšířil i do zemí, kde se původně nevyskytoval. U nás je tedy invazivním druhem. Tak se označují zvířata a rostliny, které jsou zavlečeny tam, kam nepatří a kde jsou rizikem pro původní přírodní systém.

Psík mývalovitý rád krade nory jiným zvířatům. Je to plachý živočich a aktivní je hlavně po setmění. Jako jediná psovitá šelma umí dobře šplhat po stromech a taky upadá do zimního spánku. 

Může vážit až 10 kilogramů, zvláště před zimou, kdy si dělá zásoby. Přirozeným prostředím jsou pro něj bažinaté a podmáčené lesy, ale v pohodě žije i ve městech. Je to nevybíravý všežravec. Rychle se rozmnožuje, pojídá mimo jiné chráněné živočichy a u nás nemá přirozeného nepřítele. Nebezpečný je i pro člověka, protože přenáší nemoci.

V Japonsku je naopak velmi oblíbený a jeho sošky často najdete před obchody a restauracemi. Proč? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související