Vadí vám, když někdo mlaská nebo cvaká propiskou? Možná trpíte misofonií

29. prosinec 2023

Obtěžují vás maličkosti jako třeba cvakání propiskou, ťukání prsty nebo mlaskání? Přepadne vás vztek nebo úzkost a musíte rychle z místnosti? Pak jde možná o misofonii. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Otravné zvuky obtěžují hodně lidí. Ale určitá část populace je přímo nemůže vystát. Ten, pro koho je například cvakání propiskou nesnesitelné, má možná misofónii. Tohle označení pochází z řečtiny a znamená doslova nenávist ke zvuku.

Selektivní syndrom citlivosti na zvuk je vlastně odchylka v mozku, která má psychologické a fyziologické příznaky. Přecitlivělost na zvuk totiž může zasahovat do každodenního života osoby, která misofonií trpí. Takový člověk pak cítí úzkost, paniku nebo zuří, když slyší otravné zvuky.

Co všechno o tomto syndromu zjistily výzkumy? Trpí jím častěji muži, nebo ženy? Dá se nějak potlačit? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související