Ve kterém městě mají před lidmi přednost jeleni? Můžete je hladit a za pamlsek se ukloní

26. duben 2023

V japonském městě Nara si budete připadat jako v pohádce od Disneyho. Rozkošné jelínky sika tam potkáte na každém kroku. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Japonské město Nara je v podstatě městem jelenů sika. Jsou tu tedy i nádherné chrámy, paláce a stojí tu největší dřevěná budova světa, ale jelínci jsou stejně tím hlavním, proč tohle místo turisté navštěvují.

Jeleni jsou v Japonsku uctívaná a posvátná zvířata. Do 17. století se dokonce zabití jelena trestalo smrtí. V Naře je můžete krmit speciálními oplatkami. Doporučujeme ale krmit jen osamocené jelinky. Když se jich na vás seběhne víc, může to trochu budit strach. Nedočkaví jeleni občas neopatrné návštěvníky potrkají nebo kousnou. Jinak jsou ale zdvořilí a dokonce se před vámi i ukloní. To se naučili od místních lidí, kteří se mezi sebou klaní běžně.

Kolik jelenů v Naře žije? Která významná osobnost v tam sídlila? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související