Ve středověku lili obsah nočníků z oken. Co bylo před splachovacími záchody?

30. květen 2022

Kam se chodilo, když nebyly splachovací záchody? Skoro miliarda lidí dodnes musí vykonávat potřebu někde venku. Poznejte historii záchodů. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

To, že je naše splachovací toaleta napojena na kanalizaci, zásadně snižuje výskyt nebezpečných nakažlivých nemocí. Bereme to jako samozřejmost, ale není to tak dávno, kdy tomu tak nebylo. I dnes žije na světě přes dvě miliardy osob, které nemají přístup k vyhovujícímu záchodu. Miliarda z nich musí potřebu vykonávat venku.

Středověký prevét byl záchod umístěný zejména na hradech. Vše z něj padalo dírou v podlaze ven

Úroveň toalet se v průběhu lidských dějin v závislosti na zemi a kultuře různě proměňovala. Zatímco třeba před dávnými věky měli ve starověkém Římě relativně obstojné veřejné záchody (které ale neposkytovaly žádné soukromí a lidé v nich seděli těsně vedle sebe), daleko později ve středověku lidé vylévali obsah nočníků z okna přímo na ulici. 

Jak se používal takzvaný prevét? A kdo vynalezl moderní splachovací záchod? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související