Věděli jste, že opice žijí i v evropské přírodě? Seznamte se s makakem bezocasým

12. prosinec 2022

Až vám bude někdo tvrdit, že v Evropě žijí opice jen v zoo, můžete ho pěkně překvapit. Na našem kontinentě se totiž ve volné přírodě vyskytuje makak magot. Kde? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Jestli v zoo hned utíkáte k výběhům s opicemi, zpozorněte. Napadlo vás někdy, že opice žijí nejenom někde v Africe nebo Asii, ale i v Evropě? 

Makak bezocasý, nazývaný také magot, je statná opice s protáhlým čenichem. Samci jsou o dost větší než samice. Mají silné čelisti, dlouhé špičáky a velké lícní torby do kterých se jim vejde skoro stejné množství potravy jako do žaludku.

Jak už jejich jméno napovídá, nemají dlouhé ocásky. I tak ale dokážou dobře šplhat po stromech. Raději však mají život na zemi. Vyskytují se hlavně na severu Afriky v pohoří Atlas. Potkat je ale můžete i v Evropě, a to na území Gibraltaru. Jak se tam dostali nikdo neví.

Proč makakům škodí zájem turistů? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Kde je Gibraltar?

Nachází se na jižním cípu Pyrenejského poloostrova, kde se rozkládá Španělsko. Gibraltar mu ale nepatří. Je pod vládou Spojeného králoství Velké Británie a Severního Irska. Je to důležité místo, protože je odtud blízko do severní Afriky a dá se odtud kontrolovat průliv mezi Středozemním mořem a Atlantikem.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související