Víte, že z kaktusu se dá vyrobit džem i víno?

21. září 2021

Kaktusy vydrží bez vody někdy i několik let. Jsou to vlastně živoucí studny. Budete překvapeni, jak skvěle kaktusy s vodou hospodaří a co všechno o nich ještě nevíte.

Věděli jste, že všechny druhy katusů pochází z Ameriky? Až na jeden jediný druh. Protože se hojně vyskytují na pouštích, musely si zvyknout na nedostatek vody. Jak? A víte, že jejich trny slouží nejen jako ochrana před hladovými zvířaty, ale také zabraňují, aby je spálilo ostré slunko?

K čemu všemu používali kaktusy domorodí obyvatelé? Uměli z nich dělat i džemy! Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související

  • Zvídavec

    Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí.