Záhadná terakotová armáda střežila přes 2000 let svého pána. Proč nikdo nechce hrobku císaře otevřít?

10. leden 2023

Neuvěřitelných 8000  soch vojáků z keramiky v nadživotní velikosti a ani jeden stejný obličej. Kdo armádu vytvořil a proč ji přes 2000 let nikdo neviděl? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Přes 2000 let se řady hliněných bojovníků ukrývaly pod zemí a měly za úkol střežit hrobku čínského císaře Čchin Š‘-chuang-tiho. Zcela náhodou je v roce 1974 objevili při kopání studny místní farmáři. 

Sochy jsou velmi detailně propracované a vypadají jako živé. Každý voják má jedinečnou podobu a tvář. Dávní řemeslníci zhotovili pro nehybné vojsko taky koně a vozy. Původně je zdobila barva, ta se ale většinou nezachovala a sochy jsou tak dnes jen hnědé. Tvorba armády trvala zhruba 40 let a pracovalo na ní asi 700 000 lidí. 

Zástupy bojovníků jsou součástí mauzolea – tedy velké hrobky. Místo císařova posledního odpočnku je zatím ale stále málo prozkoumané. Jeho pohřební komoru nechtějí úřady a odborníci otevřít, protože se obávají, co by uvnitř mohli najít a zda by její obsah nepoškodili. Legendy praví, že je se tam například nachází řeky ze rtuti, což je jedovatý prvek připomínající tekuté stříbro. Přítomnost rtuti potvrzují i výzkumy.

Víc vám o tomto fascinujícím místě prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související