Brambora zvládne pohánět hodiny i rozsvítit žárovku. Jak to funguje?

28. únor 2024

Opravdu existují barmborové hodiny? Jak to s touto přírodní bakterií je? Můžete si je vyrobit i doma? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Věděli jste, že existují hodiny, které nejsou na klasické tužkové baterky, ani je nezapojujete do elektřiny, ale pohání je brambora? No vážně! Můžete si je vyrobit doma (samozřejmě pod dohledem rodičů).

Jako „pohon“ poslouží i citron nebo pomeranč. Dál potřebujete už jen dva zinkové proužky, dva měděné proužky (slouží jako dvě různé kovové elektrody), drátky k propojení a digitální hodiny.

Co způsobí, že bramborová baterie uvolní energii? Je lepší použít syrovou, nebo vařenou bramboru? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související