Chipsy a brambůrky nejsou to samé. Jakou příchuť mají Češi nejraději?

6. leden 2025

Kdy se poprvé objevila takhle nezdravá pochoutka? A proč jsou tak lahodné? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Brambůrky, bramborové lupínky nebo taky chipsy jsou populární, ale velmi nezdravou, pochoutkou z plátků brambor nebo taky z bramborového těsta. Smaží se, pak se dochutí solí a případně ještě dalšími přísadami. Kde se ale vzaly? To už nikdo přesně neví.

Chipsy jsou sice dobré, ale jsou taky dost nezdravé

První zmínka

Britský optik William Kitchiner už ale kolem roku 1820 zmínil ve své kuchařce recept na brambory smažené na plátky nebo hoblinky. Během 19. století se pak pokrm tohoto typu objevil v dalších amerických i anglických kuchařkách.

Do našich končin se brambůrky dostaly až někdy v 80. letech minulého století. Ale také si tu hned získaly popularitu.

Češi mají nejraději solené

V každé zemi je nejoblíbenější jiná příchuť brambůrek. Češi nejvíce kupují klasické solené. Angličani si libují v octových a v Americe jsou třeba dost populární brambůrky česnekové.

Zajímavostí také je, že i když se názvy brambůrky a chipsy považují za jedno a to samé, není tomu tak. Jejich výroba má totiž mírně odlišný postup. Jaký? A proč jsme jich u televize schopní sníst tolik?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související