Kde vznikl popcorn a co se děje v zrnku při jeho výrobě?

28. listopad 2024

Kdo tuhle pochoutku objevil a dá se vyrobit popcorn ze všech druhů kukuřice? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Popcorn je dobrota z pražené kukuřice, kterou má většina z nás spojenou se sledováním filmů. Pochází z Jižní Ameriky a je starší více než 5 000 let. Jde o vypukaná zrna, která byla součástí stravy indiánských kmenů. Zhruba v 17. století se takto připravená kukuřice používala i jako ozdoba.

Popcorn se z Jižní Ameriky rozšířil dál. V roce 1893 si obchodník z Ohia nechal patentovat stroj na výrobu popcornu. V 80. letech 20. století pak vznikl popcorn, který si můžete připravit doma v mikrovlnné troubě.

U každé odrůdy kukuřice při určitém zahřátí zrnko pukne, ale jen určité odrůdy jsou vhodné na výrobu velkého chutného popcornu. A co se vlastně děje při uvnitř zrnka při výrobě popcornu? Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související