Co je graffiti a kam sahá jeho historie? Je to jen vandalismus, nebo i umění?

7. září 2023

Je graffiti jen vandalismus nebo i umělecké dílo? Existují legální plochy, kde mohou pouliční umělci tvořit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Graffity je výtvarný projev, který se objevuje ve veřejném prostoru v podobě rytin, nápisů, maleb a v současnosti hlavně obrázků vytvářených pomocí sprejů a fixů. Název pochází z řeckého slova grafein, které znamená psát. Už jeskynní malby jsou svým způsobem graffity. Graffiti se ale dochovalo i z období starověku, třeba z Římského impéria nebo Egypta.

Jeskynní pravěké malby jsou svým způsobem také graffity

Novodobé graffity, jak ho známe dnes, ale pochází až z USA zhruba z 60. let minulého století. Jako první se začaly objevovat takzvané tagy, tedy něco jako podpisy vytvořené pomocí několika málo čar. Objevují se i vetší propracovanější nápisy a obrazy. 

Takové ošklivé graffity v podobě tagu na svém majetku asi nikdo nechce. Smýt ho je obtížné

Z tvorby graffiti se stal v mnoha případech vandalismus, protože jeho tvůrci poškozují věci, které jim nepatří: vagony metra, vnitřní prostory v dopravních prostředcích nebo dokonce i zdi domů. Odstraňování stojí spoustu peněz. Jen si to představte – asi by vás naštvalo, kdyby vám někdo neustále čmáral na zdi v pokojíčku něco, co se vám nelíbí a museli jste dávat své kapesné, aby jste se toho zbavili. Proto je to zakázáno a tvůrcům grafiity hrozí tresty.

Graffity může být i umění. Existují povolené plochy, kde nikomu neškodí.

Přitom dnes už existují plochy, kde je graffity povolené. Města na to vyčleňují různé vhodné zdi, nebo jiné speciální plochy, kde graffity nikomu nevadí a umělci mohou v klidu tvořit. Takové zdi mohou naopak zdobit okolí, protože na nich vznikají opravdu krásné věci.

Proč tvůrci graffity porušují zákony a tvoří tam, kde je to zakázané? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související