Co je to placebo a jak funguje?

29. listopad 2023

Jak je možné, že si dáte lék, ve kterém ve skutečnosti žádná léčivá látka není, a stejně vám pomůže? Co je to placebo efekt? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Výraz placebo pochází z latinského slova placeo – líbit se, potěšit. A vlastně historie medicíny byla zároveň tak trochu i historií placeba, protože většina léků, které se ve středověku a starověku v medicíně využívaly, vlastně žádné opravdu účinné látky neobsahovaly. Lidem tedy občas pomohlo placebo.

A co že to tedy je? Jde o neúčinnou látku, která je ale upravena jako lék, tedy má stejný vzhled a třeba i chuť. Pacient neví, že účinná látka chybí a věří tomu, že právně dostal lék. A někdy se může stát, že tomu věří tak silně, až se mu opravdu uleví nebo se jeho zdravotní stav zlepší. Říká se tomu placebo efekt.

Jak si odborníci placebo efekt vysvětlují? A jak se placebo používá při vývoji opravdových léků? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související