Dokáže had škrtič usmrtit a spolknout člověka? Jak se dostat z jeho sevření?

2. duben 2024

Opravdu svou oběť zabijí udušením? A kolik vlastně váží nejtěžší had světa? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Krajta tygrovitá

Škrtič je obecný název pro hada s velmi silným svalstvem. Tito hadi velmi aktivně loví a mají skvěle vyvinuté reflexy. Kořisti omotají vlastním tělem, pevně ji sevřou a oběť se pak nemůže nadechnout a udusí se. Většinou však zahyne ještě před tím na zástavu srdce nebo poškození některého z orgánů. Had ji pak celou polkne. 

Hlava šestimetrové anakondy

Mezi škrtičce patří například krajta tygrovitá, anakonda velká (která může měřit kolem 7 metrů a vážit 100 kilo!) nebo hroznýš královský. Za jednoho z nejsilnějších škrtičů považují odborníci amerického hroznýše královského, je sice o dost menší než krajta a anakonda, ale síla, kterou kořist tiskne, je obrovská. Dokáže ulovit i menší kočkovitou šelmu ocelota.

Krajta tygrovitá

Dokonce se i stalo, že hroznýš chovaný v zajetí uškrtil svého majitele. Když už někdo nebezpečného škrtiče chová, měl by se mít na pozoru. Existuje sice několik způsobů, jak smrtící stisk povolit, ale je k tomu třeba další člověk. Můžete dát hadovi čichnout k silnému alkoholu nebo ho ponořit do ledové vody.

Hroznýš královský

Had svůj úlovek polyká vcelku. Většinou si troufne jen na podobně velkou kořist. Obří hadi ale sahají po větších obětech a někteří by dokázali pozřít i člověka.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související