Jak vznikají tornáda a kam se před nimi schovat?

15. prosinec 2022

Co dělat, když se objeví tornádo? Kde bylo nejsilnější tornádo na našem území? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Tornádo je prudce rotující sloupec vzduchu, který se z bouřky spouští k zemi. Mohou mít mnoho tvarů a velikostí, ale často jsou viditelná v podobě trychtýře. Nejextrémější tornáda dosahují rychlosti i více než 480 km v hodině.

Vznikají při střetu stoupajícího přízemního teplého a vlhkého vzduchu s klesajícím výškovým studeným a suchým vzduchem. Pro tornáda je taky typické, že nadnáší nejrůznější předměty. To je způsobeno vztlakem. Ve středu víru tornáda totiž bývají vzestupné proudy, které jsou tak silné, že dokáží ze země zvednout nejen volné předměty, ale třeba i vodu z rybníka.

NEJ tornáda

  • Nejsilnější tornádo v České republice se objevilo v roce 2021 na Jižní Moravě.
  • Největší zaznamenané tornádo na světě se objevilo ve Spojených státech amerických. Cestovalo třemi státy, proto se mu říká Tri- State Tornado. Udeřilo v březnu roku 1925.

U nás se naštěstí silnější tornáda vyskytují jen vzácně. Tornádo dokáže napáchat mnoho škod a je velmi nebezpečné. Člověk by se před ním měl schovat například do sklepa nebo do přízemní místnosti bez oken. Rozhodně by neměl zůstávat venku.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související