Jednoduchá otázka, ale ne všichni na ni umí odpovědět: Rozeznáte od sebe seno a slámu?

8. prosinec 2022

Jsou to suché části rostlin a využívají se hlavně pro zvířata. Tím jejich podobnost končí. V čem se liší a co mají společného s vojáky z pohádky S čerty nejsou žerty? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Možná vám to přijde jako ta samá věc, ale seno a sláma mají úplně odlišné použití i způsob sklizně. 

Seno

je posekaná zelená tráva z louky. Suší se na slunci a uchová si vlastnosti bylin v ní obsažených a celkem i barvu. Používá se jako krmení pro zvířata, když zrovna neroste čerstvá tráva.

Sláma

je tvořena stonky obilovin a luštěnin, které zbydou po sklizni zrna z polí. Nemusí se už sušit, protože při dozrávání obilí stvol schne a při sklizni je už tedy suchý. Sláma nikdy není zelená a nemá skoro žádné výživové hodnoty, proto se moc nehodí na krmení. Používá se hlavně jako podestýlka pro zvířata.

Zajímavost z pohádky

Až se někdy budete koukat na pohádku S čerty nejsou žerty, všimněte si ve scéně z vojenských kasáren, že kaprál křičí na pochodující vojáky: „Seno! Sláma! Seno! Sláma!“
Z jedné boty jim totiž čouhá sláma a z druhé seno. Není to žádný pohádkový vtip.

Dříve bývali někteří lidé nevzdělaní a nevěděli, kde je vpravo a vlevo, Seno a slámu ale rozeznal každý, a tak se takto učili pochodovat, vykročit správnou nohou a otáčet se na požadovanou stranu :-)

To ale není zdaleka všechno! Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související