Jsou klíšťata něčím užitečná, nebo jen škodí? Nezničí je ani pračka

1. listopad 2022

Klíšťata nemá skoro nikdo rád. Některá vydrží bez potravy i několik let a pod vodou i pár týdnů. O kolik se dokážou zvětšit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Stejně jako posluchačku Kristýnku, i nás moc zajímá, jestli jsou klíšťata něčím prospěšná. Na co přišel podcast Zvídavec? Užitečnost klíštěte teď zkoumají vědci, kteří ho považují za takovou chodící lékárnu. Dokáže totiž vypouštět řadu molekul, které by jednou mohly být podle expertů součástí léků. 

Zatím ale klíšťata u lidí způsobují jen různě závažné choroby. Například lymskou boreliózu, klíšťovou encefalitidu a další. Nemoc většinou šíří až po jednom dni od přisání. Po návratu z procházky je proto nutné se hned prohlédnout a případné klíště odstranit, kůži vydesinfikovat a sledovat, zda se na ní neobjeví flek. Oblečení řádně prohledejte a vyklepejte. Klíště totiž přežije i praní v pračce.

Kolikrát se při sání krve dokáže klíště zvětšit? Kdy v roce nejvíc útočí? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související