Každé třetí sousto jídla máme díky včelám. Proto jsou nejdůležitější organismus na světě

25. červenec 2023

Ve které jeskyni jsou znázorněny první zmínky o včelaření? Jak jsou včely staré? A kolik medu vyprodukuje jedna včela za celý život? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl včelař Augustin Uváčik. O tom, kolik medu včely vyprodukují, jak dlouho lidstvo se včelami hospodaří nebo proč se staly nejdůležitějšími živočichy naší planety si povídal s moderátorkou Janou Rychterovou a dětskou moderátorkou Barčou Hradskou.

Augustin Uváčik, odborníka na chov včel a učitel včelařství

Pravěké včelaření

Soužití člověka a včel je nám známé již z dávné historie. „První zmínka, kdy se setkává člověk se včelami, je znázorněna v Pavoučí jeskyni ve Španělsku,” říká včelař. Jedná se o skalní malbu, na které včelař s mošnou v ruce vybírá hnízdo včel. Tato malba pochází z doby kamenné, je tedy stará několik tisíc let.

Včely byly znázorňovány i ve starém Egyptě. „Včela medonosná je tady už od druhohor, takže včely si pamatují velice dobře, jak vypadá brontosaurus,” směje se Augustin Uváčik.

Půl lžičky medu za život

Včely opylují květy, ze kterých získávají nektar, tedy budoucí med. Jedná se o sladkou šťávu, která má vysoký obsah vody. „Včela tam přilétne, nasaje nektar a opylí rostlinu. Ta rostlina pak může mít semena a může se rozmnožovat,” popisuje oboustranně prospěšný proces. Do úlu včelky nektar přinesou v medném váčku a dále ho poté zahušťují.

Včelí produkty

Práci mají pečlivě rozdělenou. Jsou včely, které sbírají jenom pyl, některé jen nektar, jiné zase oboje. A některé sbírají třeba jen vodu.

Tímto postupem tedy vzniká med, jaký si třeba dáváme do čaje. Jedna včela ho za celý svůj život vyprodukuje přibližně jen půl lžičky.

Nejdůležitější organismus světa

Čtěte také

Před pár lety byla včela označena Organizací spojených národů (OSN) za nejdůležitější organismus na světě. A to právě vzhledem k její opylovací činnosti. Díky opylování totiž rostliny mohou plodit. „Ve světě je včela medonosná považovaná za důležitého živočicha, aby na světě nebyl hladomor,” překvapuje včelař. „Včela nám díky opylování dává každé třetí sousto jídla,” doplňuje.

Pokud je včelaření vaše vášeň, nebo vás zajímá, jak život v úlu funguje a kdo to jsou včely samotářky, pusťte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související