Každej se občas bojí. Poslechněte si čtvrtý díl podcastu Superhrdinka

16. leden 2024

Alex se ocitla ve svízelné situaci. Má sice super lepivé ruce, ale praktická superschopnost to tedy není. Jak se na strmých plochách udrží různá zvířata a jak častý je strach z výšek? Dozvíte se v podcastu Superhrdinka.

Každý se občas něčeho bojíme. Tmy, pavouků nebo uzavřených prostor. Alex se bojí výšek. Strachu z výšek se říká akrofobie a patří k jedné z nejrozšířenějších fobií. Do strašidelných výšek se kromě ptáků dostávají i jiná zvířata.

„Způsob, jakým se Alex pohybuje po svislých plochách, nejvíc připomíná pohyb gekonů. Gekoni jsou malí ještěři, kteří se umí pohybovat i po úplně kolmých zdech,“ vysvětluje Vojtěch Žák.

Alex radí:
Jaká zvířata si ještě vybavíte?

Ve výškách se cítí jako doma taky kozorožec alpský. Ten umí šplhat po skoro kolmých stráních třeba proto, aby se dostal k soli, kterou rád olizuje. Šplhat takovým způsobem mu umožňuje kombinace měkkého polštářku na ostrých ale dobře ohebných kopýtkách.

Skvělí lezci jsou ale i medvědi, mývalové, giboni, rosničky nebo pavouci. Poznáš jejich tlapky?

Všech 5 dílů podcastu Superhrdinka je k poslechu na webu Radia Junior i v aplikaci mujRozhlas. Objevujte svět fyziky zábavnou cestou s námi! >>

Napsala a režírovala: Anna Vošalíková
Vypráví: Tereza Dočkalová
Zvukový mistr: Dominik Budil, Jaroslav Pokorný
Hudba: Jaroslav Pokorný
Premiéra: 16. 1. 2024
Odborná spolupráce: Zuzana Sikačová
Odborná spolupráce na didaktické části:
Jitka Houfková a Vojtěch Žák
autor: agf
Spustit audio