Kde najdete pouliční lampy poháněné výkaly a jak to funguje?

3. duben 2024

Je to moderní ekologická vymoženost? A kolik exkrementů je potřeba na hodinu svícení? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Ve Zvídavci jsme na šokující zajímavosti zvyklí. Jednu takovou nám navrhnul posluchač Míša.

Hnědé zlato

Představte si, že v Británii v oblasti Malvern Hills existuje město, kde můžete psí exkrement přemenit na světlo. Lidé, kteří tam venčí pejsky, nevyhodí jejich výkaly do klasického koše, ale do speciálního kontejneru u lampy.

Pan Harper a jeho lampa na psí hovínka

Tam se obsah pomocí mikroorganismů rozloží na plyn metan. A ten se pak využívá ke svícení. Údajně jen 10 sáčků výkalů stačí na dvě hodiny svícení. Tuhle vychytávku tam sestrojil místní občan pan Harper.

Místo výbuchu světlo

Tenhle nápad ale není žádná moderní vymoženost. V Londýně už v 19. století existovaly takzvané kanalizační plynové lampy. Jejich hlavním úkolem bylo odstranit a spálit odpadní plyny z kanálů, které hrozily výbuchem a silným zápachem. A zároveň obyvatelům posvítily na cestu.

Jediná dochovaná kanalizační lampa v Londýně v ulici Carting Lane

Sloup lampy fugoval jako takové brčko a odváděl plyn z kanalizace do věčného plamene umístěného v hořáku na vrcholu sloupu. Měli ale  jednu zásadní nevýhodu. Jakou? To už se dozvíte při poslechu podcastu.

Kde a kdy se ještě využíval zvířecí trus jako palivo? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související