Kdy se začal používat toaletní papír a čím se lidé utírali v minulosti?

13. leden 2022

Terpve, když dojde, uvědomíme si, jaký je to úžasný vynález. Čím se utírali naši předkové?

Přijde nám jako samozřejmost, že na záchodě sáhneme po toaletním papíru. Snad jen někde na výletě v přírodě si uvědomíme, jak nám může tento vynález chybět. jak to tedy dělali lidé v dobách, když ještě neexistoval? Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Jíl a houba

Staří Řekové používali k utírání jíl a písek. Římané pak mořskou houbu na tyči nebo hadr. To zní sice líp než jíl, ale co když řekneme, že houbu používali opakovaně? Sice ji vždy hodili do kyblíku s octem, který sloužil jako desinfekce, ale stejně to nezní moc lákavě, co? 

V minulosti se také často lidé utírali vlastní rukou. Možná vás udiví i to, co používali Vikingové nebo třeba původní obyvatelé Ameriky. Poslechněte si audio a dozvíte se to.

První byla Čína

Papír k očistě začali používat v Číně. Dochovalo se nám o tom svědectví z roku 589. Než se ale tenhle nápad rozšířil do dalších zemí a než se v 19. století objevil opravdový moderní toaletní papír, jak ho známe dnes, uběhla ještě spousta času. A i pak si museli zákazníci dávat pozor. Toaletní papír totiž ve svých počátcích mohl obsahovat i třísky. Au!

Ale ani dnes nepoužívají toaletní papír všude na světě. Kolik lidí se s ním tedy utírá? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související