Kolik království je v Evropě? A jak se žije členům královských rodin?

22. září 2022

V jaké zemi byste mohli narazit na opravdové krále a princezny? Jaká práva a povinnosti mají? A je to pohádkový život? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Čtěte také

Asi tušíte, že králové nejsou jen v učebnicích dějepisu a v pohádkách. Možná i víte, že Velké Británii vládla donedávna královna Alžběta II. A to dokonce úctyhodných 70 let! Možná vás ale překvapí, že její následník Karel III. nebude jediným králem v Evropě. Česko je sice republikou a žádného krále už nemáme, ale v mezi ostatními zeměmi na našem kontinentu byste kromě Anglie našli dalších šest království. Našli byste tu ale také několik knížectví a vévodství. Které to jsou? Poslechněte si podcast.

Být králem není jen tak a dnes to většinou nechodí jako v minulosti nebo v pohádkách. V Británii je například sice panovník stále hlavním představitelem země, ale má jen omezené pravomoci. Nemůže si tedy třeba jen tak rozhodovat, jaké zákony pro své poddané zavede. Musí se chovat podle pravidel a důstojně, aby neudělal ostudu.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související