Lidé s detektory kovů hledají poklady. Neporušují ale zákon?

2. listopad 2022

Detektorář je označení pro člověka, který vlastní detektor kovů a hledá s ním pod zemí ukryté předměty. Jak to funguje a není to zakázané? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Možná už jste taky někdy na poli zahlédli člověka s podivným předmětem ve tvaru tyče s plochým koncem a zajímalo vás, co tam dělá. Pravděpodobně hledal kovové věci skryté v zemi.

Co umí detektor kovů

Dříve se detektory kovů používaly hlavně v armádě k dohledávání nevybuchlé munice. V 90. letech minulého století se však staly populární u amatérských milovníků historie. Používají je i profesionální archeologové.

S detektorem přejíždí těsně nad zemí, a když je v ní něco kovového, detektor zapípá. Podle intenzity a výšky zvuku hledač pozná, o jaký kov se asi jedná, i jak je zhruba hluboko. Najít se tak dají různě staré mince, dávno ukryté či ztracené šperky nebo třeba historické nástroje.

Není to zakázané?

Vlastnit detektor je povolené. Zakázané je ale cíleně hledat a ze země vykopávat historicky cenné předměty, nenahlásit to na příslušných místech a nechat si je. Ten, kdo provádí neoprávněné výkopy na území s archeologickými nálezy, se dopouští přestupku a může mu být uložena pokuta ve výši až 2 milionů korun. Tak to stojí v zákoně.

Nikdo samozřejmě taky nesmí kopat bez povolení na cizím pozemku. Je tak velmi sporné, co a kde může běžný detektorář hledat, aniž by něco porušoval. Nejlepší tedy je, když se hledač rovnou domluví na spolupráci s archeology a stane se součástí oficiálních archeologických výzkumů.

Jak detektory fungují? A kdo může za nějaký nález dostat odměnu? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související