Luskoun vypadá jako oživlá šiška a je nejpašovanějším zvířetem. Proč mu hrozí vyhynutí?

7. prosinec 2022

Jediný savec na světě, který má na těle šupiny, se živí termity, mravenci a hmyzem. Je to taky velký samotář. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

V Africe a Asii můžete potkat 8 druhů luskounů. Některé jsou opravdu malé, ale větší druhy mohou měřit až 2 metry a vážit 35 kilo. Nemají zuby a hmyz loví lepkavým jazykem.

Když se cítí v ohrožení, vystřikuje luskoun páchnoucí tekutinu, syčí, funí a seká ocasem. Dokáže se taky stočit do klubíčka. V tu chvíli se z něj stane prakticky nedobytná koule, kterou neprokousne dokonce ani lev.

Stočenému luskounovi neublíží ani lev

Veškerá jeho obrana je mu ale na nic, když se potká s lidmi. Luskoun je nejčastěji pašovaným zvířetem na světě a patří ke kriticky ohroženým živočichům. Je loven pro chutné maso, šupiny a kůži. Mnoho lidí totiž bohužel věří pověrám, že mají zázračné léčivé účinky. Obchod s luskouny je proto přísně zakázán, aby tihle zajímaví tvorové nezmizeli jednou provždy.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související