Na bolševník nesahejte! Proč tuhle rostlinu všichni nenávidí?

2. leden 2024

Bolševník velkolepý sice vypadá pěkně, ale je taky pěkně nebezpečný. A to nejen pro lidi, ale i pro ostatní přírodu. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Na našem území můžete potkat dva druhy bolševníku. Bolševník velkolepy a obecný. Ani jeden tu ale není doma. Bolševník velkolepý pochází z hor Kavkazu a do Evropy ho na začátku 19. století dovezli jako okrasnou rostlinu. Jenže to neveděli, že se vážně rychle šíří. Za chvíli rostl všude a začal vytlačovat původní rostliny.

Zbavit se ho je velmi náročné. Navíc je jedovatý a pokud na něj člověk sáhne bez rukavic, přivodí si nepříjemné puchýře. Citliví lidé mohou dokonce skončit v nemocnici. Bolševník velkolepý může měřit až 5 metrů. Bolševník obecný má menší květy než ten velkolepý a je méně jedovatý.

Jak se bolševníku zbavit? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení! Tenhle díl vznikl na základě dotazu naší fanynky Nikoly.

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související